Deník Dity P. – Víkend v Paříži

V Paříži jsem strávil krásného čtvrt roku. Odvezl si spoustu zážitků a hlavně ochutnal více sýrů, než se u nás dá vůbec koupit. Ale o sýrech později. Teď něco z francouzské kuchyně. Ta nás bude provázet celým jedním dnem od snídaně až večeři.

Snídaně: Francouzský toust

NF1E0499

Směsí rozšlehaných vajec, smetany, skořice, muškátového oříšku a vyškrábnutého vanilkového lusku zalijeme tousty.

NF1E0501

Hodíme na máslo na pánev a osmažíme. No a na závěr stačí přelít medem a zapít čerstvou kávou.

NF1E0502

Polévka: Francouzská cibulačka

Základem je hodně cibule, tentokrát jsem se inspiroval Ditou a přidal mouku. Jinak ji dělám bez mouky, což mi vyhovuje trochu víc. Navíc jsem tam místo 2 lžic portského nalil více než tři decilitry bílého vína. A přidal čtyři hrnky hovězího vývaru.

NF1E0510

Oběd: Hovězí po Burgundsku

Základem je silný hovězí vývar. Z kostí, masa, kořenové zeleniny a rajčat, které vývaru dodají tu správou chuť.

NF1E0500

Maso je potřeba osmahnout zprudka, aby nepustilo šťávu. Tedy nejlépe po menších dávkách. Vůči tomuto pokrmu si navíc dovoluji malé znásilnění, když ho zahušťuji rozmixovanou na másle osmaženou a poté krátce vařenou kořenovou zeleninou (jedna mrkev, jedna petržel a 1/8 velkého celeru).

NF1E0529

Dezert: Palačinky Suzzette

Palačinka musí být tenká tak, aby přes ni bylo vidět až do Paříže. Ale to pravé kouzlo palačinek Suzzette tkví v pomerančích. Směs z pomerančů, cukru pomerančové kůry a likéru Cointreau je prostě úžasná, ale flambování koňakem či brandy už je jen tečka, která to celé dozdobí.

NF1E0514

Svačina: Salát s medovo-hořčičnou zálivkou

Vajíčka na hniličku, dozlatova opečená slanina, salát dle chuti a hlavně klasické zálivka z olivového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice a medu jsou pravá pastva pro chuťové buňky.

NF1E0541

Večeře: Croque-monsieur

Toust přelitý bešamelem a zapečený pod grilem. Nebudeme si nic nalhávat, tohle není zrovna dietka, ale naopak kalorické bomba.

NF1E0509

Lehký dezert před spaním: Mille-feuille

Ten se povedl tak trochu míň, ale to jen co se týče vzhledové stránky, co se týče chuti, tak by v dezertech hledal konkurenci jen těžko.

NF1E0535

Díky všem, kteří se na tohle úžasném dnu podíleli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.