Zeleninové rizoto tak jak si ho představujeme u nás.
Ingredience:
- 5o g másla
- 25o g přepůlených cherry rajčat
- 1 větší mrkev nakrájené na menší kostičky
- zdrhnutá větvičku rozmarýnu
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 25o g kulatozrnné rýže
- 2oo ml bílého vína
- cca 1 l silného hovězího vývaru z morkových kostí
- 5o g parmezánu nastrouhaného na jemno
Postup:
- Polovinu másla rozehřejte na pánvi a položte na něj rajčata rozkrojenou stranou a středním plameni je nechte zespodu lehce zhnědnout.
- Přidejte rozmarýn, mrkev, cibuli a česnek zprudka a za stálého míchání rychle osmahněte.
- Směs přeneste do vysoko otáčkového mixerů a rozmixujte dohladka.
- Rozmixovanou směs propasírujte přes jemné sítko.
- Podlijte cca 2 dl vývaru a na mírném plameni pomalu duste do změknutí.
- Zbytek másla rozehřejte v kastrůlku, přisypte rýži a lehce orestujte.
- K rýži přilijte víno a dokud se nevyvaří, poté přilijte cca 2 dl vývaru. Chvíli povařte a přidejte propasírovanou směs. Solte pouze v případě, že máte nesolený vývar.
- Chvíli povařte a přimíchejte parmezán.
- Vařte na mírném plameni a pozvolna přilívejte vývar tak, aby si rizoto celou dobu drželo krémovou konzistenci.
- Jakmile je rýže měkká je hotovo.
Dokončení:
K rizotu můžete podávat zeleninu osmahlou na másle nebo třeba telecí ossobuco.
Chuť krásně doplní hráškové pyré. Z čerstvého hrášku, másla a soli. Lze použít i hrášek mražený. Nikdy ale ne konzervovaný.