Ingredience:
- 350 g filetu lososa rozkrojeného na dvě porce.
- 50 ml whisky
- vrchovatá lžíce estragonu
- 8 malých raných brambor v celku
- 1 žlutá nebo červená paprika očištěná a nakrájená na pásky
- 1 větší červená cibule pokrájená na větší měsíčky
- olivový olej
- sezamový olej
- pražený sezam
- 50 g mražené kukuřice
- 15 g másla
Postup:
- Lososa marinujeme v soli whisky a estragonu nejméně 3 hodiny
- Brambory vaříme cca 15 minut.
- Poté je trochu ochladíme nakrájíme v čtvrtky. Se zbytkem zeleniny je opékáme na pánvi na oleji do měkka.
- Kukuřici osmahneme na másle a poté ji rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Lososa na pánvi smažíme cca 2 minuty zespodu poté cca a minutu z každé strany.
- Lososa servírujeme na kukuřičném pyré posypaného sezamem a zakápnutého sezamovým olejem. Vedle zeleninového salátu.
- Celé jídlo krásně doladí Maldonská sůl.
Doporučení
Důležité je naučit se připravovovat ryby, tak aby zůstaly uvnitř šťavnaté.
Whisky můžete použít irskou nebo skotskou. Zkuste se ale vyhnout levným bedlendům mohou do jídla vnést nepatřičnou hořkost. Doporučit pro tento recept nemůžu ani kouřové whisky.
Chivas Regal 12 Yo se dá. Příjemné je použití Jamson Caskmate jak „Ale“ tak „Stout“ verze. Ze single malt je na vaření výborně použitelná whisky Glenfarclas 12 yo.
Z kouřových potom používám Laphroaig 10 Yo nebo Talisker 10 Yo. Třeba Gravlaxu dodávají neobyčejnou chuť. V tomto receptu si ale nesednou s estragonem.
Lososa nakládejte do menší nádoby tak, aby byl celý pomořený ve whisky.