Těsto na pizzu

Na dobré těsto na pizzu je potřeba jen pět ingrediencí. Sůl, vodu a olivový olej má doma každý kdo vaří. Kvasnice se najdou u každého, kdo peče a hladká mouka také, ale je vhodné použít mouku buď italskou nebo mouku na pizzu, které obsahují trochu více lepku.

Ingredience na dvě velké pizzy

  • 200 g hladké mouky nejlépe italské
  • 1 lžíce olivového oleje
  • rovná kávová lžička soli
  • 90 ml vody
  • 5g kvasnic
Těsto na Pizzu
Těsto na Pizzu

Zatím co na ingrediencí je potřeba poměrně málo tak času budeme potřebovat docela hodně. Takže představu, že dostanu chuť na pizzu a za hodinku bude hotová, je lepší ukájet v kvalitní italské restauraci. Pokud žijete v brně tak to může být třeba www.lapiazza.cz/.

Postup

  • Smíchejte zhruba 180 g mouky s olejem, kvasnicemi, solí a vodu.
  • V robotu s nástavcem typu hák nechte těsto míchat dokud nevznikne kompaktní pružné těsto.
  • Pokud je lepivé tak přisypte trochu mouky. A nechte je promíchat. Případně opakujte dokud těsto nepřestane lepit.
  • Mouky by se mělo použít mezi 180 – 200 g. A v robotu by mělo strávit alespoň 10 minut.
  • Těsto přesypeme moukou umístíme do mísy a dobře utěsníme potravinářskou fólií.
  • Těsto v míse přemístíme do lednice zrát minimálně 6, ale ideálně 24 hodin. Během této doby v těstě proběhnou jisté procesy, které ulehčí jeho zpravování a dodají mu dostatečnou pružnost pro další zpracování.
  • Vykynuté a uzrálé těsto lehce propracujeme v míse.
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na zamýšlený počet dílů, které vytvarujeme do jednotlivých bochánků
  • Bochánky necháme zhruba hodinu zrát. Zrát musí přikryté aby neoschly.
  • Po nakynutí z jednotlivých bochánku tvarujeme pizzu tak, že těsto položíme na pomoučený vál a dlaní do jejich středu vtiskneme důlek.
  • Dále pizzu pomalu za vzniklé okraje ručkováním vytáhneme za mírné pomocí gravitace do požadované velikosti. Tohle chce trochu cviku.
Pizza Rucola
Pizza Rucola

Přihodím sem ještě recept na mou oblíbenou pizzu:

Pizza con Rucula

  • Vzniklý korpus pizzy potřete sugem.
  • Pizzu posypeme nakrájeným prosciutto cotto.
  • A vložíme do trouby vyhřáté na maximu.
  • Podle teploty jakou vaše trouba dokáže pečeme 6 – 8 minut. (8 minut je to pro 250 °C. 6 minut je pro 300 °C.)
  • Po vyjmutí pizzu posypeme rukolou a natrháme na ni buvolí mozzarelu.
  • Na závěr ji potřeme pálivým olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *