Na dobré těsto na pizzu je potřeba jen pět ingrediencí. Sůl, vodu a olivový olej má doma každý kdo vaří. Kvasnice se najdou u každého, kdo peče a hladká mouka také, ale je vhodné použít mouku buď italskou nebo mouku na pizzu, které obsahují trochu více lepku.
Ingredience na dvě velké pizzy
- 200 g hladké mouky nejlépe italské
- 1 lžíce olivového oleje
- rovná kávová lžička soli
- 90 ml vody
- 5g kvasnic
Zatím co na ingrediencí je potřeba poměrně málo tak času budeme potřebovat docela hodně. Takže představu, že dostanu chuť na pizzu a za hodinku bude hotová, je lepší ukájet v kvalitní italské restauraci. Pokud žijete v brně tak to může být třeba www.lapiazza.cz/.
Postup
- Smíchejte zhruba 180 g mouky s olejem, kvasnicemi, solí a vodu.
- V robotu s nástavcem typu hák nechte těsto míchat dokud nevznikne kompaktní pružné těsto.
- Pokud je lepivé tak přisypte trochu mouky. A nechte je promíchat. Případně opakujte dokud těsto nepřestane lepit.
- Mouky by se mělo použít mezi 180 – 200 g. A v robotu by mělo strávit alespoň 10 minut.
- Těsto přesypeme moukou umístíme do mísy a dobře utěsníme potravinářskou fólií.
- Těsto v míse přemístíme do lednice zrát minimálně 6, ale ideálně 24 hodin. Během této doby v těstě proběhnou jisté procesy, které ulehčí jeho zpravování a dodají mu dostatečnou pružnost pro další zpracování.
- Vykynuté a uzrálé těsto lehce propracujeme v míse.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na zamýšlený počet dílů, které vytvarujeme do jednotlivých bochánků
- Bochánky necháme zhruba hodinu zrát. Zrát musí přikryté aby neoschly.
- Po nakynutí z jednotlivých bochánku tvarujeme pizzu tak, že těsto položíme na pomoučený vál a dlaní do jejich středu vtiskneme důlek.
- Dále pizzu pomalu za vzniklé okraje ručkováním vytáhneme za mírné pomocí gravitace do požadované velikosti. Tohle chce trochu cviku.
Přihodím sem ještě recept na mou oblíbenou pizzu:
Pizza con Rucula
- Vzniklý korpus pizzy potřete sugem.
- Pizzu posypeme nakrájeným prosciutto cotto.
- A vložíme do trouby vyhřáté na maximu.
- Podle teploty jakou vaše trouba dokáže pečeme 6 – 8 minut. (8 minut je to pro 250 °C. 6 minut je pro 300 °C.)
- Po vyjmutí pizzu posypeme rukolou a natrháme na ni buvolí mozzarelu.
- Na závěr ji potřeme pálivým olivovým olejem.