Jeden z oblíbených receptů z dětství je vepřové maso s celerem. Rodiče tohle jídlo připravovali od nepaměti.
Ingredience jsou počítány na 4 porce.
Ingredience na naložení masa
- 500 g vepřové kýty nakrájené na kousky 20 x 20 x 5 mm
- 2 čajové lžičky solamylu
- 3 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
- dvě špetky čerstvě namletého černého pepře
- 8 polévkových lžic světlé sojové omáčky
- 2 lžíce řepkového oleje
Obecně jsem zastáncem používání čerstvého zázvoru, ale jsou jídla kam víc sedí ten sušený a tohle je jedno z nich.
Ingredience
- 2 sušené chilli papričky
- 1 velký celer (cca 1,2kg) nahrubo nastrouhaný, nebo krájený na jullienne
- 4 lžíce řepkového nebo sezamového oleje
V Asii se krájení ingrediencí na malé kousky a marinování používalo kvůli zkrácení doby přípravy, protože paliva byla drahá a obtížně dostupná.
Postup
- Maso smícháme se zázvorem, sójovou omáčkou, pepřem, olejem a solamylem.
- Důkladně promícháme a necháme marinovat nejméně 2 hodiny 24 hodin je ale lepší řešení.
- Hodinu před přípravou necháme maso ohřát na pokojovou teplotu.
- Na pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a v něm osmažíme rozdrcené chilli papričky a to cca 30 sekund.
- Přidáme pokrájený celer a osmahneme do měkka.
- V jiné pánvi na zbytku oleje (2 polévkové lžíce) osmažíme maso (cca 4 minuty).
- Do pánve vrátíme osmahnutý celer.
- Cca 2 minuty prosmažíme spolu aby se propojily chutě.
- Podáváme s lepkavou rýží.