Haggis je skotský národní pokrm z ovčích vnitřností (jako srdce, játra a plíce) a ovčího loje dochucený cibulí, kořením, solí, zahuštěný ovesnými vločkami to vše se asi hodinu vaří v ovčím žaludku. Podává se se šťouchanými brambory a šťouchaným tuřínem. Dělat si doma haggis je poněkud komplikované, takže vezmeme ten v plechovce. Koupit ho můžete třeba v Candy Store.
Ingredience na 4 porce:
- Plechovka Haggisu (350 – 500g), pokud si tedy nemáte v plánu udělat vlastní.
- Jeden tuřín ten se žlutou dužinou je chutnější než ten s bílou.
- 100g másla
- 4 velké brambory
- 5 jarních cibulek
- půl deci mléka
Brambory a tuřín nakrájíme na kousky cca 2 X 2 cm. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme do změknutí.
Nahrubo nakrájenou jarní cibulku orestujeme na oříšku másla do tak aby zesklovatěla. Haggis s 1 dl vody ohřejeme za občasného míchání na slabém plamenu.
Brambory s 5O g másla rozšťoucháme a vmícháme do nich cibulku. Tuřín se zbylými 50 g másla také rozšťoucháme.
Pak už jen servírujeme. Můžeme to zakápnout kvalitní skotskou whisky. Takže Jameson nebo Tullamore Dew schovejte někam hluboko. Clynelich 14 yo se hodí dokonale.
Luxusnější provedení pokrmu.
Verze s bílým tuřínem. Po zásahu Instagramem.