Mrkváč neboli mrkvový dort je můj oblíbený dezert. Je asi jediný, který se odhodlám péct více než jedenkrát za rok.
Ingredience:
- 450 g na jemno strouhané mrkve
- 275 g hladké mouky
- 200 g hnědého cukru
- 80 g nasekaných lískových ořechů
- 80 g nasekaných mandlí
- 80 g nasekaných vlašských ořechů
- 150 ml oleje
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- půl lžičky soli
- 4 vejce
Postup:
- Vejce cukr a olej v míse vyšleháme.
- Přidáme skořici prášek do pečiva sodu a smícháme s moukou.
- Postupně přimícháváme směs sypkých ingrediencí do vyšlehané směsi.
- V mícháme mrkev a nasekané ořechy.
- Do máslem vytřeného a hrubou moukou vysypaného pekáče nalijeme těsto a stěrkou ho natlačíme ke krajům.
- Pečeme zhruba hodinu na 180 °C.