Skip to content
Ingredience:
- 300 g kuřecích jater nakrájených na sousta
- 40 g másla
- 1,5 dcl červeného vína (skvěle se hodí třeba Neronet)
- 100 g cibule pokrájená na proužky
Postup:
- 1/3 másla rozpustíme v rendlíku a přidáme do ní cibuli.
- Cibuli orestujeme do světle hněda ale tak aby zůstala vláčná, křupavá cibulka má již příliš výraznou chuť a přebíjela by játra.
- Na druhé třetině másla orestujeme játra tak aby se zatáhla.
- Podlijeme červeným vínem osolíme a na silném plameni vaříme do úplného odvaření tekutiny ze dna pánve.
- Vypneme plamen a přidáme poslední kousek másla, který rozmícháme. Vytvoří nám hebkou omáčku, která by měla ulpívat na játrech.
Doporučení:
- Játra můžete osolit i v průběhu, neztvrdnou, ale pokud chcete na závěr použít Maldonskou sůl, játra v průběhu nesolte vůbec.
- Máslo lze v pro cibulku a počáteční restování nahradit ghí tedy přepuštěným máslem. V kroku, kdy máslem tvoříme omáčku, ghí použít nelze.
- Skvělá příloha jsou pečené brambory nebo čerstvé bílé pečivo.
- Na místo vína lze pro výraznější chuť použít redukci z víny cca 3,5 dcl svařené na objem cca 1 dcl.
Related