Drůbeží játra na červeném víně

Ingredience:

  • 300 g kuřecích jater nakrájených na sousta
  • 40 g másla
  • 1,5 dcl červeného vína (skvěle se hodí třeba Neronet)
  • 100 g cibule pokrájená na proužky

Postup:

  • 1/3 másla rozpustíme v rendlíku a přidáme do ní cibuli.
  • Cibuli orestujeme do světle hněda ale tak aby zůstala vláčná, křupavá cibulka má již příliš výraznou chuť a přebíjela by játra.
  • Na druhé třetině másla orestujeme játra tak aby se zatáhla.
  • Podlijeme červeným vínem osolíme a na silném plameni vaříme do úplného odvaření tekutiny ze dna pánve.
  • Vypneme plamen a přidáme poslední kousek másla, který rozmícháme. Vytvoří nám hebkou omáčku, která by měla ulpívat na játrech.

Doporučení:

  • Játra můžete osolit i v průběhu, neztvrdnou, ale pokud chcete na závěr použít Maldonskou sůl, játra v průběhu nesolte vůbec.
  • Máslo lze v pro cibulku a počáteční restování nahradit ghí tedy přepuštěným máslem. V kroku, kdy máslem tvoříme omáčku, ghí použít nelze.
  • Skvělá příloha jsou pečené brambory nebo čerstvé bílé pečivo.
  • Na místo vína lze pro výraznější chuť použít redukci z víny cca 3,5 dcl svařené na objem cca 1 dcl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.