Už vás také omrzely běžné přílohy a chcete zkusit něco nového. Po Tymiánových kroupách přicházejí Šalvějové špecle.
Špecle jsou vaječné nudle nebo malé noky užívané v Rakousko-Uherské kuchyni. Buď si je můžeme připravit sami nebo si koupit již předpřipravené.
Domácí špcele se stávají jen z několika málo ingerediencí
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- 125 ml mléko
- 10 g másla nebo sádla
- 2x vrchovatou lžičku soli
Postup:
- Mouku, vejce mléko s jednu vrchovatou lžičku soli dáme do mísy.
- Vypracujeme do hladkého těsta.
- Dáme vařit alespoň 3 litry vody a osolíme ji jednou vrchovatou lžičkou soli.
- Do vroucí vody přes cedník (nejlepší je plastový s většími dírami) s prolisujeme těsto (pro větší kousky lze použít třeba i cedník na halušky)
- Jakmile špecle vyplavou scedíme je nebo vyndáme sítem.
- V cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
- Do cedníku vložíme máslo nebo sádlo a promícháme.
Na dokončení receptu jsou pak potřeba už jen dvě ingredience.
Ingredience.
- 10 lísku šalvěje
- 20 g másla
Postup:
- Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme šlavěj
- Jakmile se šalvěj rozvoní přidáme špecle a ne prudkém ohni je opékáme dokud nejsou místy do křupavé světle hnědé barvy.
- Pak už je můžeme lehce osolené servírovat.
Doporučení:
- Skvěle se hodí jako příloha k masům.
- Já si je občas dělám jen tak samotné na večeři.