1 dýně hokaido oloupaná, očištěná a nakrájená na měsíčky s šířkou kolem 2cm
2 střední mrkve nakrájené na silné hranolky
2 střední cibule nakrájené na 1/4
2 lžíce olivového oleje
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu
1,5 lžičky soli
2,5 dl mléka
125 ml smetany ke šlehání
Postup:
Dýni, mrkev a cibuly rozproštěme na plech na pečící papír
Zakápneme olivovým olejem a posypeme tymiánem a rozmarýnem.
Dáme péct na 170 °C bez horkého vzduchu dokud se na krajích zeleniny nezačnou dělat přípečky (hnědá místa) aspoň pár se jich hodí polévku chuťově zvýrazní.
Po upečení plech vyndáme a zleninu necháme lehce schládnout.
Ve stolním mixéru ji spolu s teplým mlékem, smetanou a solí vymixujeme dohladka. Množství mléka upravíme dle požadovné konzistence.