Plněné papriky se smetanovou omáčkou

Další můj oblíbený recept z dětsví jsou plněné paprikové lusky se smetanovou omáčkou a houskovým kendlíkem. To byl takový symbol léta, protože jsme je mívali u babičky na chatě.

Ingredience

  • 250 g mletého vepřového masa
  • očištěné a vydlabané lusky ze 4 paprik
  • 250g vařené rýže
  • hrst sušených hub
  • 3 střední cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • 4 velké rajčata
  • 250 ml smetany
  • zarovnaná lžička sladké papriky
  • vrchovatá lžička cukru
Plněné papriky se smetanovou omáčkou
Plněné papriky se smetanovou omáčkou

Volba lusků je na osobní preferenci každého mě chutnají červené papriky. Ale někdo spíš ocení papriky bílé které jsou v chuti jemnější.

Postup

  • Uvaříme rýži a necháme ji zchladnout
  • Dvě cubule nakrájíme na drobno.
  • Na sádle cibuli necháme zkaramelizovat s vrchovatou lžičkou cukru a zarovnanou lžičkou soli. A poté necháme zchladnout.
  • Mezi tím co se cibulka velmi pozvolna karamelizuje namočíme sušené houby do teplé vody.
  • Papriky omyjeme a vyřízeme jádřinec a začistíme.
  • Houby scedíme a pokrájíme nadrobno.
  • Rýži, maso, pokrájené houby a orestovanou cibulka opepříme osolíme a dobře promícháme.
  • Plníme do paprikových lusků.
  • Lusky vložíme do pekáčku přidáme na čtvrtina nakrájená rajčata, na měsíčky pokrájenou cibuli a podlijeme 2 dl vody.
  • Dáme péct na 40 minut při 180 stupnách do zakrytého pekáče.
  • Po 40 minutách papriky odklpíme a dopečeme tak aby byly na povrchu mírně nahnědlé. Cca 20 mminut.
  • Vypečenou šťávu rajčata a cibuli dáme do kastrůlku.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, propasírujeme přes sítko a v kastrůlku přivedeme k varu.
  • Osolíme opepříme a přidáme lžičku červené papriky.
  • Minutu povaříme a přilijeme smetanu.
  • Promícháme prohřejeme a můžeme podávat nejlépe s houskovým knedlíkem.

Rýže papriky odlehčí, ale neubere jim na chuti.

Pokud si nejste jistí dochucením, můžete kousek směsi osmažit v rendlíku a ochutnat před plněním do papriky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.