Další můj oblíbený recept z dětsví jsou plněné paprikové lusky se smetanovou omáčkou a houskovým kendlíkem. To byl takový symbol léta, protože jsme je mívali u babičky na chatě.
Ingredience
- 250 g mletého vepřového masa
- očištěné a vydlabané lusky ze 4 paprik
- 250g vařené rýže
- hrst sušených hub
- 3 střední cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- 4 velké rajčata
- 250 ml smetany
- zarovnaná lžička sladké papriky
- vrchovatá lžička cukru
Volba lusků je na osobní preferenci každého mě chutnají červené papriky. Ale někdo spíš ocení papriky bílé které jsou v chuti jemnější.
Postup
- Uvaříme rýži a necháme ji zchladnout
- Dvě cubule nakrájíme na drobno.
- Na sádle cibuli necháme zkaramelizovat s vrchovatou lžičkou cukru a zarovnanou lžičkou soli. A poté necháme zchladnout.
- Mezi tím co se cibulka velmi pozvolna karamelizuje namočíme sušené houby do teplé vody.
- Papriky omyjeme a vyřízeme jádřinec a začistíme.
- Houby scedíme a pokrájíme nadrobno.
- Rýži, maso, pokrájené houby a orestovanou cibulka opepříme osolíme a dobře promícháme.
- Plníme do paprikových lusků.
- Lusky vložíme do pekáčku přidáme na čtvrtina nakrájená rajčata, na měsíčky pokrájenou cibuli a podlijeme 2 dl vody.
- Dáme péct na 40 minut při 180 stupnách do zakrytého pekáče.
- Po 40 minutách papriky odklpíme a dopečeme tak aby byly na povrchu mírně nahnědlé. Cca 20 mminut.
- Vypečenou šťávu rajčata a cibuli dáme do kastrůlku.
- Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, propasírujeme přes sítko a v kastrůlku přivedeme k varu.
- Osolíme opepříme a přidáme lžičku červené papriky.
- Minutu povaříme a přilijeme smetanu.
- Promícháme prohřejeme a můžeme podávat nejlépe s houskovým knedlíkem.
Rýže papriky odlehčí, ale neubere jim na chuti.
Pokud si nejste jistí dochucením, můžete kousek směsi osmažit v rendlíku a ochutnat před plněním do papriky.