Ceviche (seviče) je chilské národní jídlo. Je ostré, aromatické, dietní a hlavně výborné. Ryby se neupravuje tepelně, ale stejně jako sleď na zavináče se upraví denaturací proteinů pomocí kyseliny. V tomto případě bude použita kyselá šťáva vylisovaná z limetek.
Ingredience:
Na 4 porce budete potřebovat:
- 400 g ryby s bílým a méně tučným masem, hodí se například treska
- šťáva z 8 limet
- 2 červené cibule
- 2 ostré čerstvé čili papričky například Birds Eye
- sůl
- pepř
- 1 hrst koridorové natě
- lžíce olivového oleje
- jednu papriku může být červená zelená i žlutá, já osobně ale preferuji verzi bez papriky.
Použitá ryba musí být opravdu čerstvá. To je jeden z nejdůležitějších bodů.
![Ceviche](https://i0.wp.com/gastronomie.gentlemenswhiskyclub.cz/wp-content/uploads/2017/04/IMG_3842.jpg?resize=700%2C700)
Dalším důležitým bodem je že kyselé šťávy musí být dostatek. Kousky rybí v ní musí plavat.
Postup:
- Rybu vyfiletujeme, vyřízneme tmavé maso, díky kterému by pokrm byl zbytečně cítit rybou.
- Rybu nakrájíme na kostičky o hraně cca jeden centimetr.
- Vložíme ji do uzavíratelné nádoby a zalijeme limetkovou šťávou.
- Necháme marinovat cca 15 minut dojde k denaturaci a ryba se stane stravitelnější.
- Během marinování si nakrájíme cibuli nahrubo, nasekáme koriandr.
- Chilli papričky zbavíme semínek nakrájíme na půl kolečka.
- Pokud přidáváme papriku tak ji nakrájíme na stejné kousky jako cibuli. Což v případě papriky znamená najemno.
- Slijeme limetkovou šťávu a vylijeme ji.
- Těsně před podáváním smícháme všechny ingredience a servírujeme s pečivem.
Dbejte na dodržení času marinování měl by se pohybovat mezi 10 – 20 minutami. Pokud bude doba příliš krátká ryba se nestihne „uvařit“ pokud bude doba příliš dlouhé pokrm může ztratit na své svěžesti a maso na příjemné konzistenci.