Ceviche

Ceviche (seviče) je chilské národní jídlo. Je ostré, aromatické, dietní a hlavně výborné. Ryby se neupravuje tepelně, ale stejně jako sleď na zavináče se upraví denaturací proteinů pomocí kyseliny. V tomto případě bude použita kyselá šťáva vylisovaná z limetek.

Ingredience:

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g ryby s bílým a méně tučným masem, hodí se například treska
  • šťáva z 8 limet
  • 2 červené cibule
  • 2 ostré čerstvé čili papričky například Birds Eye
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrst koridorové natě
  • lžíce olivového oleje
  • jednu papriku může být červená zelená i žlutá, já osobně ale preferuji verzi bez papriky.

Použitá ryba musí být opravdu čerstvá. To je jeden z nejdůležitějších bodů.

Ceviche
Ceviche

Dalším důležitým bodem je že kyselé šťávy musí být dostatek. Kousky rybí v ní musí plavat.

Postup:

  • Rybu vyfiletujeme, vyřízneme tmavé maso, díky kterému by pokrm byl zbytečně cítit rybou.
  • Rybu nakrájíme na kostičky o hraně cca jeden centimetr.
  • Vložíme ji do uzavíratelné nádoby a zalijeme limetkovou šťávou.
  • Necháme marinovat cca 15 minut dojde k denaturaci a ryba se stane stravitelnější.
  • Během marinování si nakrájíme cibuli nahrubo, nasekáme koriandr.
  • Chilli papričky zbavíme semínek nakrájíme na půl kolečka.
  • Pokud přidáváme papriku tak ji nakrájíme na stejné kousky jako cibuli. Což v případě papriky znamená najemno.
  • Slijeme limetkovou šťávu a vylijeme ji.
  • Těsně před podáváním smícháme všechny ingredience a servírujeme s pečivem.

Dbejte na dodržení času marinování měl by se pohybovat mezi 10 – 20 minutami. Pokud bude doba příliš krátká ryba se nestihne „uvařit“ pokud bude doba příliš dlouhé pokrm může ztratit na své svěžesti a maso na příjemné konzistenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.